6.8.07

Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark

Demon-haunted World, Carl Sagan

Tässä on kirja, jonka pitäisi olla jokaisen ajattelevan ihmisen kirjahyllyssä. Demon-haunted World ilmestyi 1997. Carl Sagan on varmasti tuttu nimi kaikille, joten keskityn vain kirjaan. Sagan käy läpi lukemattomia yliluonnollisia aiheita, selittäen kerta toisen jälkeen miten tieteellinen maailmankuva käsittelee noituutta, ihmeparantumisia, demoneja, UFOja, avaruusolioiden tekemiä kaappauksia tai saatananpalvontakultteja. Hän luo ymmärrettävän kuvan siitä miten tiede toimii ja miten järjenvastaiset ajatukset ovat levinneet halki yhteiskunnan, ja miten vaarallisia sellaiset ajatukset ovat.

Esim. saatananpalvojia pelkäävät terapeutit ovat tuottaneet hypnoosisessioillaan enemmän kuin yhden valemuiston. Samanlaisia luovia muistoja saadaan myös UFOjen kaappaamille ihmisille. Näillä valemuistolla on syytetty viattomia ihmisiä mm. omien lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, vauvojen syömisestä ja murhista. Tosin on mahdollista luoda täysin yhtä vakuuttavia muistoja "tulevaisuudesta". Hypnoosissa oleva henkilö kokee samanlaista kauhua tai nautintoa muistamastaan tapahtumasta, joka ei ole vielä edes tapahtunut. Ihmismieli luo suggestion avulla vakuuttavia unia, jotka terapeutti sitten tulkitsee todellisiksi tapahtumiksi. Ufokaappauksiin uskovat terapeutit saavat kiskottua mielestä Ufokaappauskokemuksia. Saatananpalvontarituaaleihin uskovat terapeutit saavat vastaavina kokemuksia lapsuusajan karmeita rituaaleja, jotka potilaat ovat unohtaneet.

Mikä pahinta, terapeutit eivät voi sietää skeptikkoja. Corydon Hammond, entinen American Society for Clinical Hypnosisin johtaja, onkin todennut, että skeptikot joko täysin naiiveja tai ehkä mukana näissä paholaiskulteissa. Hammond on toisaalla todennut, että jotkut CIA:n natsien saatanalliset mielenhallinta kokeet ovat kohdistuneet kymmeniin tuhansiin amerikkalaisiin. Tarkoituksena on luoda uusi maailma, jota saatananpalvojat johtavat.

Sagan tuo esiin mielenkiintoisia tapauksia ja on kaivanut esiin tietoa jota pseudotieteeseen hurahtaneet eivät suostu näkemään. Lisäksi hän kertoo tapauksia joista ei helposti kuule muualla. Esim. miten Carlos niminen henkilö, yliluonnollinen persoona, sai Australian villiksi puheillaan vuonna 1988. Jose Alvarez sai itselleen oudon kyvyn jouduttuaan moottoripyöräonnettomuuteen Alvarezin tietoisuuteen tunki toinen persoona. Hän oli Carlos, muinainen henkiolento. Alvarez/Carlos saapui Australiaan ja aiheutti suuren mediakohun osallistuttuaan Today Show'hun. Ohjelman juontaja esitti muutaman järkevän ja skeptisen kysymyksen. Carlos asetti juontajan päälle kirouksen. Hän managerinsa kasteli juontajan vesilasilla. Sitten he lähtivät pois haastattelusta. Seuraavana TV-esiintyminen saikin suurempia katselijalukuja. Mukana oli jälleen skeptikko, joka kertoi, miten Carlosin pulssinmuutokset olivat helppo taikatemppu. Kun Carlosin aitoutta epäiltiin hän lopetti haastattelun raivoisasti.

Sitten oli vuorossa esiintyminen Sydney oopperatalon draamateatterissa. Alvarez/Carlos teki kuuluisan sielunvaihdon vaipumalla syvään uneen. Pulssi heikkeni ja loppui. Sitten se vahvistui uuden energian avulla. Carlos oli saapunut. Hän lausui suuria ja henkisiä viisauksia. Yleisö haukoi kollektiivista henkeään. Esiintymisen jälkeen yleisöä haastateltiin. Monet olivat liikuttuneita ja iloisia kokemastaan.

Seuraavana päivänä Australian suosituin tv-ohjelma Sixty Minutes paljasti mistä oli oikeasti kyse. Kaikki oli huijausta alusta loppuun. Ohjelman tuottajat olivat halunneet nähdä kuinka helposti ihmeparantaja tai guru voisi huijata yleisöä ja mediaa. He olivat kutsuneet James Randin auttamaan tempun teossa. Jos haluat tietää miten Randi suunnitteli ja teki kaiken, niin hanki tämä kirja. Tai, no, googlaa.

Demon-Haunted World-kirjan pitäisi olla pakollista luettavaa kouluissa. Kiehtovampaa tapaa oppia miten huuhaa kietoo ihmisiä ikeeseensä on vaikea löytää. Sagan osaa kertoa miten pseudotiede "toimii" siihen uskovien mielessä. Kun on lukenut viimeisen sivun, on samalla vakuuttunut, että pimeydessä ole kynttilä on tiede. Lisäksi hän muistuttaa lukutaidon tärkeydestä, osana ihmisoikeuksien edistämistä ja elämänlaadun parantamista.

1 comment:

Anonymous said...

Tuollainen "fake" on muutaman kerran muutenkin käytetty jippo. Sillä huomaa, kuinka kriittisiä jotkin pseudot on.

Penn&Tellerin kryptozoologiajaksossa ne laittoi miehen apinapukuun, ja kaksi "isojalkaeksperttiä" meni lankaan. Skeptinen apinatutkija sen sijaan tunnisti, että se oli feikki. (Väärä kävelytyyli ollakseen apina.)

Unohtamatta tietenkään väsäystä, joka meni Hovindiin täysistä.

Muistan myös tapauksen, jossa kummitus keksittiin. Journalisti kirjoitti keksityn jutun lehteen papista, ja siitä saatiinkin näköhavaintoja. (Ihmiset näkee mitä haluaa.)

Mutta temppu ei ehkä ole niin toimiva kuin mitä voisi luulla. Ainakin yksi UFOkuva oli sellainen, että kun tekijä paljasti että se oli feikki, eivät muut kovin helposti uskoneetkaan; Tuollaisessa tempussa on pakko siksi olla joku Randin kaltainen kuuluisa tyyppi, jonka lausunto siitä että on "itse tehnyt sen" myös uskotaan.

Muutenhan sitä tulee vahingossa antaneensa "todisteen", jonka kumoaminen ei enää onnistukaan..