30.8.07

Käänteistä aivopesua jihadisteille

Maria Annala kirjoitti viikolla Aamulehdessä käänteisestä aivopesusta.

Irakin ongelmat jatkuvat varmasti vielä vuosikymmeniä. Vaikka jonkinlainen rauha saataisiin vielä tämän vuoden aikana, niin ongelmat pysyvät. Eräs pahimmista ongelmista on ääriuskonnollisten puoliskojen välinen viha. Karmaiseva esimerkki tästä on seitsemäntoistavuotiaan Abdullahin haave: hän haluaa tappaa äitipuolensa. Syynä ei ole kielto soittaa räppiä tai äitipuolen vaatimukset lopettaa tupakointi. Äitipuoli on shiiamuslimi. Abdullah on sunnimuslimi. Toinen on toiselle "vääräuskoinen" ja täten vihollinen. Poika ei näe mitään väärää naisen murhaamisessa. Oikeutus tulee uskonnollisesta vakaumuksesta.
Yhdysvaltain armeija on ottanut käyttöön käänteisen aivopesun. Nuorisovangit saavat koulutusta ja sen mukana erityistä käänteisaivopesuohjelmaa. Ohjelmalla yritetään vaikuttaa uskonnollisiin ajatuksiin. Nuorille osoitetaan, ettei heidän väkivaltaiselle maailmankuvalle löydy perusteita Koraanista. Koulutukseen osallistuu imaaneja, psykiatreja sekä nuoriso-ohjaajia.

Uskonoppinut Abdul Jabbar on merkinnyt Koraaniinsa ne kohdat, joilla ääri-islamilaisia ajatuksia usein perustellaan. Hänen mielestään niitä on tulkittu pahasti väärin.
"Esimerkiksi sana jihad tulee taistelua tarkoittavasta sanasta, mutta se voi olla hyvää tai pahaa. Osoitamme nuorille, että jihad merkitsee hyvän tekemistä ihmisille."

Käänteinen aivopesu taitaa olla ainoa keino estää vangittujen keskuudessa leviävä ääri-islamilaisuus. Syyttömänä vangitut nuoret eivät ymmärrettävästi ole kovin sympaattisia amerikkalaisia kohtaan. Vielä ei tiedetä toimiiko käänteinen aivopesu. Uskontomeemit ovat sieltä pahimmasta päästä, jos tarkoituksena on niiden muuttaminen. Niiden olennainen komponentti kun on muutoksen vastustaminen.

No comments: