16.8.07

Henkikirurgiaa

Henkikirurgit ovat vieläkin voimissaan Etelä-amerikassa ja Filippiineillä. Heidän omien sanojen mukaan parantavat voimat tulevat suoraan Jeesukselta tai muulta vastaavalta parantajalta. Heillä on uskollisia seuraajia ja koulutuksessa on seuraava sukupolvi, jonka vastuulla on muinaisen perinteen jatkaminen. Itse kirurgiassa potilas makaa, kun henkiparantajan kädet tunkeutuvat ihon läpi, ilman leikkaushaavoja, ja poistavat kehosta kuolutta tai sairasta kudosta. Potilaista irtoaa paljon verta ja kasvaimia muistuttavaa massaa.

Eräs kuuluisin potilas oli Andy Kaufman, suuri komediatähti Yhdysvalloista. Martin Gardner seurasi hänen leikkaustaan 80-luvulla ja kirjoitti siitä Discover-lehteen. Kaufman oli nähnyt vuosia aikaisemmin Psychic Phenomena: Exploring the Unknown-elokuvan. Andy vakuuttui henkikirurgien voimasta. Sitten hän kuuli sairastavansa keuhkosyöpää. Seurasi lentomatka henkikirurgin luo. Ramon "Junior" Labo otti hänet vastaan klinikallaan. Juniori teki pakolliset rituaalit, joita kesti useita päiviä (voi laskuttaa enemmän), ja ilmoitti vihdoinkin olevansa valmis leikkaamaan Andyn syövän pois. Hän näytti vetävän rinnan auki ja poistavan kasvaimia - runsaan verenvuodon kera. Kaufman palasi pian Los Anglesiin. Hän oli täysin vakuuttunut siitä, että syöpä oli nyt pois elimistöstä.

Andy Kaufman kuoli keuhkosyöpään kahden kuukauden kuluttua. Röntgenkuvista näkyi ettei minkäänlaista leikkausta ollut tehty. Syöpä oli levinnyt tappavalla tahdilla.

Mikä meni pieleen?

Ehkä se, että henkikirurgit eivät oikeasti poista mitään potilaistaan. He tekevät silmänkääntötemppuja puristaessaan käsiään potilaiden ihoa vasten. Kirurgin kämmeneen on piilotettu verta ja jonkun eläimen sisälmyksiä. Ne pursuavat esiin vasta ensimmäisen "viilloksen" jälkeen. Temppu ei ole kummoinen, ja se onnistuu pienellä harjoittelulla. Henkikirurgeilla on kuitenkin jonoa klinikoiden vastaanotolla. "Kirurgian" tarkoitus ei ole tehdä leikkauksia, vaan palauttaa terveys placebovaikutuksen kautta. Parantajien tietyt onnistumiset johtuvat todennäköisesti siitä, että n. 80% sairauksista on psykogeenisiä. Tällöin ihmisruumis pyrkii itsestään parantamaan vaivoja. Näissä tapauksessa potilas saa saman hoidon menemällä shamaanille tai mystikolle.
Lopuille 20% tapauksista ei ole toistaiseksi löytynyt tieteellisiä todisteita siitä, että jollakin ei-lääketieteellisellä hoidolla olisi parannettu syöpä tai virus-infektioita. Sitä odotellessa ei kannata lähteä Filippiineille.

No comments: