18.8.07

Medusan sinetti

Bourne Ultimatum.

Pääosassa Matt Damon, ohjannut Paul Greengrass.

Tarina jatkuu suoraan Medusan iskusta, joten ei kannata katsoa Sinettiä jos ei ole nähnyt aikaisempia osia. Bourne ei tiedä kuka on, mutta muisti palaa pätkittäin. Tämä ajaa hänet kohti journalistia, joka on saanut kuulla jotain Bournen menneisyydestä. CIA sekaantuu sotkuun suojellessaan omia salaisuuksiaan. Seuraa takaa-ajoja, väijytyksiä ja brutaalia lähikontaktia.
Kuvaus on parantunut, sillä käsivarakameralla on saatu ihan ymmärrettäviä leikkauksia erääseen nopeaan mättökohtaukseen. Vaikka leikkauksia on yksi per sekunti, niin koreografiasta saa selvää.
John Powellin säveltämä musiikki ei ole muuttunut paljon, mutta se toimii tehokkaalla tavalla. Näyttelijätyö, kuvaus ja musiikki luovat edellisistä osista tutun tunnelman. Useammassa kohdassa huomasin puristavani istuimen käsinojia.
Bourne on vaarallinen, tehokas ja tappava, mutta samalla haavoittuvainen. Trilogia on selvästi tavallisten toimintaleffojen yläpuolella. Ainoa lopahdus on tapahtunut autojen takaa-ajoissa. New Yorkissa tehty kaahailu ei pärjää Moskovassa tehdylle. Syynä taitaa olla kuvausryhmille annettu nopeusrajoitus.


****/*****

No comments: