23.8.07

Miksi vaivaudun?

Olen osallistunut evo vs kreationismi-sotaan kohta kahdeksan vuoden verran. Urakka alkoi Pelit.fi:n keskustelupalstalla, ja levisi sieltä amerikkalaisille foorumeille. Wanhoja nickejäni: Advocatus Diaboli, AdvocatDiaboli, -=Vagrant=-, Vagrant4ever. Tällä tavalla sain ensimmäisen kosketuksen ihmisiin joiden mielestä maailmankaikkeus on enimmillään 10´000 vuotta vanha, vedenpaisumus tapahtui ja oli maailmanlaajuinen, ja Jeesus ratsasti dinosauruksilla. Sitä kautta innoistuin ottamaan selvää luonnontieteistä, tavalla joka ei olisi tullut mieleenkään koulussa, lukemalla kirjoja. Kirjakokoelmaani alkoi kerääntyä yliopistotason oppikirjoja, sekä populaaritiedettä. Vastapainoksi tietenkin kreationistien kirjoja. Eräs helmi puuttuu, nimittäin Pekka Reinikaisen Unohdettu Genesis.

Nyt saan kokonaisen kirjahyllyn täyteen aiheeseen liittyvillä kirjoilla. Eikä siinä kaikki. Aina välillä printtasin netissä olevia artikkeleita omaan kansioon, (TalkOrigins, TrueOrigins, jne) puolin ja toisin. Ensin kreationistien väittämät ja niiden perään tieteellinen vasta-argumentti. Nykyään tallennan tekstit omalle läppärille, mutta onhan se kiva pitää mustaa kansiota hyllyssä. Se näyttää niin akateemiselta.

Teologiset väittämät pakottivat keräämään Raamattuun liittyviä kirjoja. Hyvä Kirja tuli luettua, kun oli 15 - 17 vuotias. Eräänä kesänä piti matkata Ahvenanmaalle. Lukeminen unohtui kotiin, joten jouduin turvautumaan Raamattuun. Vanha Testamentti on uskomattoman tylsä kokoelma kirjoja. Vakuuttelin itselleni sen kuitenkin kuuluvan yleissivistykseen. Onneksi luin koko kirjan kannesta kanteen. Muuten olisin tänään tapakristitty enkä sekulaari humanisti, kuten nykyään pitää sanoa. Ymmärrän miksi kouluissa ei pakoteta lapsia lukemaan koko Raamattua. Valtaosa nykyajan lapsista kasvaisi uskonnonvastaisiksi.

Tietoon tutustuminen sujui yleensä samalla tavalla: kreationisti lainaa tiedemiestä, tarkistan kontekstin; kreationisti väittää jotain geologiasta, luen geologiaa; kreationisti väittää jotain geeneihin liittyvää, tarkistan geneetikkojen oppikirjasta. Vuosien myötä opin kuitenkin sen tärkeimmän. Väittämät ja faktat ovat yhdentekeviä. Kreationisti ei ole huolissaan tieteestä tai siitä mitä luonnosta oikeasti löytyy, jos sitä vaivautuisi tutkimaan. Kyseessä on jotain paljon tärkeämpää.

Raamatun auktoriteetti.

Jos jokin luonnossa havaitsemamme fakta on ristiriidassa kreationistin oman raamatuntulkinnan kanssa, on luonnossa havaittu fakta automaattisesti väärässä. Piste.

Teologiset kinastelut olivat joskus mielenkiintoisia. Eri ketjuja seuraamalla koin pienen ahaa-elämyksen. Teistin Jumala on - ipso facto - universumin, aika-avaruuden ja syy-seuraamuksen ulkopuolella. Ja Hänen tiet ovat tutkimattomia. Täten myös logiikan ulkopuolella.

Kun huomasin tämän, niin väittelyihin osallistuminen hiipui. Logiikka on hyödytöntä. Ennen kirjoitin vuodessa yhteensä useita satoja, pelkästään evoluutioon ja kreationismiin, liittyviä viestejä eri foorumeilla. Nyt into riittää vain muutamaan kommenttiin kuukaudessa, jos sitäkään. Sen sijaan aion kasata blogiini yhteen ne pääargumentit, joilla voi tarpeen tullen murskata tietyt kreationistien väittämät. Työ on kesken ja hidasta, mutta etenee kuitenkin. TalkOriginssin lista kreationistien väittämistä on kultaakin arvokkaampi tässä työssä. Onneksi en ole yksin. Suomesta löytyy useita minua viisaampia ihmisiä, jotka osallistuvat samaan laajaan projektiin omilla sivuillaan ja eri keskustelupalstoilla. Joukot ovat hajanaisia, joten ehkä pitäisi organisoitua? Varsinkin kun kreationistit pukkaavaat omia lehtiä, kirjoja ja verkkosivuja.

Kreationismi ei ole ainoa huuhaa, johon olen upottanut kynteni. Aiheet ovat lisääntyneet. Mukana kirjakokoelmassani on nyt skeptisiä kirjoja, ennustamista, aaveita, henkiparantamista ja vaihtoehtohoitoja. Ja lisää tulee aina kuukauden välein. Diversiteetin lisääntyminen on varmasti vaikuttanut alkuperäisen innostuksen, kreationismin, kiinnostuksen lopahtamiseen. Kunhan jaksan kaikesta huolimatta kirjoittaa tekstejä, joista joku voi joskus vahingossa oppia jotain, niin en koe tuhlaavani rajoitettua aikaani tällä planeetalla.

5 comments:

Anonymous said...

Ohoh. Oletpa ollut ahkera ja totta puhuen saanut minut kiinnostumaan monista blogisi asioista ^^ Käyn melkein joka päivä tarkistamassa, onko tullut uusia postauksia (käyn aina kun pääsen nettiin). Olen vähän tämmöinen, etten ilmoita olemassaolostani, mutta nyt kyllä pitää sanoa: Kiitos ihanasta blogista ja toivottavasti jaksat kirjoittaa vielä monta vuotta!

Gameon said...

Sama vika. Pariin otteeseen olen kommentoinut, mutta sanonpa vielä kerran.

Luen innolla jokaisen artikkelisi ja arvostan todella paljon tekemisiäsi. Itse tahtoisin tehdä samaa, mutta yksinkertaisesti taitoni ja motivaationi ei siihen riitä.

So, KUDOS to you! Keep up the very good godless work :-)

Anonymous said...

Jeesus ratsasti dinosauruksilla? Et kai ole ottanut jotain perttikoivistotrollia vakavasti?? Raamatun mukaan Jeesus ratsasti aasilla.

Anonymous said...

On hienoa että jaksat pitää tätä blogia. Olen itse opiskellut geologiaa ja fysiikkaa, ja vuosikausia jaksoin käydä taistelua kreationismia vastaan. Tämänhetkisessa elämäntilanteessani en vain pysty tätä harrastusta oikein pitämään yllä, joten seuraan suurella mielenkiinnolla blogiasi ja arvostan työtäsi 'kentällä'.

Tuli muuten mieleen, että törmäsin netissä erääseen hartaaseen muslimiin, jonka kanssa jouduin aivan uudella tavalla väittelemään kreationismia vastaan. Haluaisinkin kysyä sinulta, että onko sinulla tietoa että löytyykö islamilaisesta maailmasta tieteeseen pohjautuvaa, evoluutiota ja luonnontieteitä yleisesti puolustavaa 'rintamaa'. Koraanin opetukset toki eroavat hieman Raamatusta, mutta ovat yhtä lailla seinästä revittyjä ja perustuvat uskomuksiin, mutta siitä huolimatta miljoonat ihmiset uskovat tuon kaiken ja hyökkäävät tiedettä vastaan.

Paholaisen Asianajaja said...

Islam on vasta noussut tutkalleni. Vastaan on toistaiseksi tullut vain muslimikreationisteja. Tietenkin kaikissa maissa on ihka oikeita tiedejärjestöjä, mutta kuten USA:ssa, niin sielläkin tiede on vähemmän mediaseksikästä.