30.8.07

[ Paholaisen Asianajaja - Secrets ]

Blogini on jostain syystä pyörinyt reilun vuoden, joten on aika paljastaa jotain menneisyydestäni.

Kauan kauan sitten, toisessa maailmassa, nuori teinipoika katseli MTV3:lta tulevia Juhan af Grannin "dokumentteja". Hän luki kirjastossa UFO-kirjoja. Kaikki avaruusolioihin liittyvä oli enemmän kuin mielenkiintoista. Teinipoika oli aivan varma, että jossain salaisessa laitoksessa säilytetään muukalaisten jäänteitä, tai ehkä jopa eläviä avaruusolentoja. Muukalaiset vierailivat tällä planeetalla jatkuvasti. Eiväthän ne kaikki silminnäkijät voineet olla väärässä! Aiheesta oli kirjoitettu niin monta kirjaa, ja tehty niin monta dokumenttia, ettei ilmiö voi olla vain suokaasua ja sääpalloja. Virallinen taho, "Ne", suojelivat salaisuuksia kansalta.

Sitten eksyin internetin ihmeelliseen maailmaan. Eräällä keskustelupalstalla huomasin evoluutiota käsittelevän ketjun. Siellä kinasteltiin siitä onko maailma yli vai alle 10´000 vuotta vanha. Se kolahti. Samassa ketjussa eräs (moi, Kari!) väitti piinkovaa, että maailmanlaajuinen vedenpaisumus oli tapahtunut ihan oikeasti. Kolahti toisen kerran. Ei tarvittu kummoista tutkimusta ja päättelyä huomaamaan, ettei väitteissä ole perää. Joko tuntemamme fysiikka on väärässä, tai tuo kreationisti on oikeassa. Aloin ajattelemaan mitä meidän pitäisi löytää, jos kreationistin väitteet olisivat totta. Geologia ei täsmännyt vedenpaisumuksen kanssa, ja tämän geologit huomasivat ennen Darwinia. Havaitut fysikaaliset ilmiöt - olettaen että ne toimivat samalla tavalla eilen kuin tänään - eivät mahtuneet vaivaisiin tuhansiin vuosiin. Jääkerrostumat, eroosio, paleomagnetismi, kerrostuminen ja lukemattomat muut asiat, jotka olivat vielä toisistaan riippumattomia, osoittivat ettei maailma voi olla 10´000 v. Tai voi olla, mutta Luoja on huijari.

Tämä aiheutti joitakin muutoksia aivossani. Aloin miettimään enemmän miten asioiden pitäisi olla jos teoria A on totta, ja mitä ei pitäisi löytyä. Aloin ajattelemaan aavistuksen verran tieteellisemmin.

Palasin UFO:ihin.

Tarjosiko kukaan jotain muuta kuin epäselviä valokuvia, tai selviä kuvia jotka voivat olla taitavia väärennöksiä, tai anekdoottia toisensa jälkeen? Jonkinlainen DNA:ta vastaava näyte maapallolle vieraasta elämästä tai metallia joka ei voi olla tältä planeetalta (fysiikan avulla selviää)? Jotain muuta kuin vihjailuja salaisesta laitoksesta, jonne kukaan ei pääse varmistamaan miten asiat ovat? Mutta sinne ei päästetä ketään, joten siellä salataan jotain! Aivan, mutta miten siitä voi päätellä, että siellä olisi avaruusolentoja? Area 51, Dreamland, on ehkä vartioiduin ja salaperäisin paikka (josta edes tiedetään). Salailu ja oudot lentävät valot taivaalla ovatkin pitäneet UFO-fanit kiireisinä. Mutta salailun ymmärtää, kun miettii mitä valtio siellä haluaisi tehdä. Testata seuraavan sukupolven asetekniikka. Etulyöntiasema sodassa ratkaisee kumpi voittaa. Kyseessä on elämä ja kuolema.

Sitten näin Larry Kingin ohjelmassa meedio Sylvia Brownen haastattelun. Nainen puhui kuolleiden kanssa, tai siis henget välittivät hänelle informaatiota. Nainen oli suosittu, ja on vieläkin. Ohjelmassa annettiin pikaisesti puheenvuoro skeptikolle. Kuvaan tuli partainen mies, nimeltään James Randi. Hän kertoi miljoonan dollarin haasteesta ja kysyi suostuisiko Browne ottamaan haasteen vastaan. Browne suostui.

Siitä on tänään kulunut X päivää, mutta Sylvia Brownesta ei ole kuulunut mitään. Kiertelyjä ja käsien heiluttelua sitäkin enemmän. Miksi yksikään tunnettu meedio ei mennyt nappaamaan helppoa miljoonaa? Heidän täytyi vain tehdä sitä mitä muutenkin tekisivät joka päivä. Tietenkin ilman mahdollisuutta huijata ja tehdä jotain tavallista taikatemppua.

Eräänä iltana minulle selvisi, että eräs tuttavani on harras horoskooppifani. Tietenkin hän ymmärtää sanomalehdissä olevien horoskooppien olevan vain viihdettä. Mies on fiksu kaveri kaikin puolin. Nykyään erään koulun rehtori. Hän kuitenkin uskoo horoskooppien kykenevän kuvaamaan minkälainen kukin ihminen on. Kun kerroin olevani skeptinen koko hommasta, niin sain kuulla niin tutun lausahduksen:
"Mutta kauriit ovatkin epäileväisiä!"

Niinpä. Mutta entäpä ne vesimiehet, leijonat, skorpionit ja kaksoset jotka ajattelevat yhtä epäileväisesti? Onko heissä ripaus kaurista? Osasin kuitenkin olla hiljaa ja vaihtaa puheenaihetta. Yritän välttää kaikenlaisia konflikteja kun olen kasvotusten, mutta netissä olen tällainen raivoava, uppiniskainen ja ylimielinen höyrypää.

Aloin selaamaan paranormaaleita ilmiöitä netissä. Vastaan tuli henkilö nimeltään Ron Decker aka AForce1. Kun ensimmäinen vastaantuleva huuhaahenkilö on AForce1:n kaltainen, niin ei älykkäälle vuoropuhelulle ei jää tilaa. Yritystä kyllä oli, mutta se oli yksipuolista. Jos ei heti uskonut AForce1:n pystyvän vaikuttamaan nyrkkeilyotteluihin ajatuksen voimalla, oli automaattisesti väärässä. Hänen mielestään paras puolustus oli oman väittämän toistaminen, ja jos se ei auttanut, epäilijöiden haukkuminen. Mikään ehdotettu double-blind protokolla kyvyn testaamiseen ei kelvannut. Todisteeksi ei tullut muuta kuin hänen sanansa. Se ei tietenkään estänyt häntä mainostamasta tätä yliluonnollista kykyä pitkin nettiä.
Tätä kautta löysin unexplainedphenomena.com-foorumin (ei ole enää olemassa). Siellä luin kuinka nuorille pojille neuvotaan psi-pallojen tekemistä. Kädet lähekkäin toisiaan, kämmenet auki, keskity, ajattele energiaa kätesi välissä, jne. Tietenkään yksikään ei kyennyt esittämään edes rakeista valokuvaa energiapallosta, tai saanut toista ihmistä näkemään sitä.
Viestien lukeminen sai minut surulliseksi. Juuri näitä poikia kiusattiin koulussa, ja nyt he uppoutuivat tällaiseen maailmaan.

Seuraavaksi Yellow Bamboo-ryhmä tuli ottamaan JREF:n miljoonan dollarin haasteen vastaan. He kykenivät kaatamaan aikuisia miehiä ilman fyysistä kosketusta. Ainakin omien sanojensa mukaan. Esitykset olivat hienoja. Mestari seisoo keskellä ja oppilaat hyökkäävät päälle. Mestari lyö ilmaan ja miehet lentävät taaksepäin. WAUDE!
Sitten tehtiin testi, jossa mestarin vastassa ei ollutkaan oppipoika. Mestari ei saanut miestä kaatumaan. Oppilaat siis oppivat kaatumaan oikealla hetkellä, ja temppua toistetaan massoille. Ehkä kaikki Yellow Bamboossa uskovat ihan oikeasti kykyihinsä, mutta selitys on paljon yksinkertaisempi kuin Hiipivä Tiikeri, Piilotettu Lohikäärme-elokuvasta voisi luulla. Innostus vaihtui jalat maassa-asenteeseen.

Jossain välissä vuosituhat vaihtui. Ennustukset tulevasta maailmanlopusta ihan vuoden sisällä olivat hip ja pop. Nyt ennustajat puhuvat taas tulevasta maailmanlopusta. "Enää muutama vuosi." Niin lyhyt on ihmisen muisti. Ja tästä muistuukin mieleeni Jehovan todistajiin liittyvä anekdootti.

Keskustelin ennustuksista ja maailmanlopusta. Kirjoittelin miten Jehovan todistajat olivat reagoineet kun vuosi 1975 lähestyi. Meno oli hektinen ja jäseniä kehotettiin unohtamaan talojen maalaus, eikä lapsia kannata lähettää korkeakouluihin. Loppu oli niin lähellä, tai ainakin sellaisen kuvan heidän virallisista julkaisuista ja kokouksissa pidetyistä puheista sai. Jehovan todistaja (tai jostain syystä heidän teologiansa omaava, mutta ei virallinen jäsen) alkoi kinaamaan. Olin mennyt väittämään, että Jehovan todistajat olivat virallisesti julistaneet vuoden 1975 olevan Loppu.
En tietenkään ollut kirjoittanut mitään sellaista. Pyysin häntä lainaamaan sitä kohtaa jossa olin muka väittänyt niin.
JT ei siihen kyennyt. Hän kuitenkin sanoi saaneensa sellaisen vaikutelman tekstistäni.

Ironiamittarit räjähtelivät.

Mutta tarinan opetuksena oli tekstien tarkka lukeminen. Siinä se oli. Pieni paljastus hämärästä menneisyydestäni.

1 comment:

Ari said...

Hieno juttu. Kadehdin ihmistä, joka noin pystyy paneutumaan olennaisen pohdiskeluun. Itsekin skeptikkona en jaksa keskittyä kaikenmaailman huuhaan tutkimiseen. Miksi turhaa lukisi? Keskivertoihmistä enemmän olen silti asiaan tutustunut. Olen nimittäin kierrellyt yhteisöjä, ja niissä se vasta sellainen puhditon newage- ja muu huuhaa oikein kukoistaa :)