2.8.07

Kreationismi.fi, Vielä on toivoa

Huomasin, että ehkä itse TJT2 on kirjoittanut kommentin vaatimattomaan blogiini:

"Vai että klassinen esimerkki? Punktualismia koskeva kohta korjattiin välittömästi sekä MPeltosen sivulle että yhdistyksen sivulle. Täällä sen sijaan ei näköjään ole asiaa noteerattu, vaan levitetään nyt perätöntä tietoa yhdistyksen sivuston tasosta. Eli näyttää olevan klassinen esimerkki siitä, miten me kreationistit korjaamme virheet välittömästä, kun taas evolutionistit pitävät virheellisiksi osoitettuja väitteitä sivustoillaan jopa useita vuosia."

Tämä on todellakin hienoa ja taputuksia ansaitsevaa toimintaa Kreationismi.fi:ltä. Sivustolla voi olla toivoa. Toivottavasti sama tahti jatkuu myös tulevaisuudessa. Tosin täytyy todeta, että en ole kerinnyt levittämään "virheellistä väitettä" sivullani vielä "useita vuosia." Kirjoitin Kreationismi.fi:stä 25.7.2007. Eli Kreationismi.fi korjasi tekstiään viikon sisällä. Ehkä nyt viitsin lukaista mitä muuta sieltä löytyy.

Tässä kuitenkin ensin korjattu versio Punktualismista:

"Punktualistinen teoria.

Koska synteettisen gradualistisen (asteittaisen) teoriamallin edellyttämiä välimuotoja on löydetty vain vähän, ja niidenkin geneettinen sukulaisuus on kyseenalainen, eräät tutkijat ovat päätyneet uskomaan, että välimuotoja on turha etsiäkään fossiiliaineistosta. On kehitetty gradualistiselle teorialle täysin vastakkainen, punktualistinen malli.

"Jaksoittaisen tasapainon malli eli punktualismi eli Punctuated equilibrium on evolutionäärinen teoria, jonka mukaan suurin osa seksuaalisesti lisääntyvistä lajeista säilyvät pitkiä aikoja muuntumattomina. Kun niissä sitten tapahtuu muutosta, se tapahtuu melko nopeasti, esimerkiksi lajiutumisen kautta. Jaksoittaisen tasapainon mallia esitetään yleensä gradualismin vastakohtana. Gradualismissa ajatuksena on että evoluutio etenee melko vakaata ja hidasta tahtia." (Wikipedia)

Sen mukaan evoluutio on tapahtunut jaksottain niin lyhyiden ajanjaksojen kuluessa, ettei välimuodoista ole jäänyt mitään jälkiä fossiiliaineistoon. Lyhyiden mutta kiihkeiden kehitysjaksojen välillä olisi ollut pitkiä aikoja, jolloin mitään kehitystä ei tapahtunut. On myös pohdittu mahdollisuutta, että evoluutio olisi toiminut pitkiä aikoja vain geenitasolla ja olisi siten näkynyt eliön ulkoasumuutoksina suhteellisen harvoin. Vaikka punktualismi sopii paremmin fossiiliaineistoon, sekään ei selitä, miten lajimuutokset ovat tapahtuneet. Jotkut sanovat niiden tapahtuneen piilevinä geenitasolla tapahtuvan valinnan seurauksena (itsekkäät geenit), mutta ajatus ei ole saanut paljoa kannatusta. Kun teoria lisäksi esittää, ettei evoluution ratkaiseville vaiheille ole paleontologisia todisteita, koko selitysmalli jää hypoteesiasteelle. On helppoa spekuloida tapahtumilla, joista ei tiedetä mitään."


Ja tässä wanha, virheellinen versio:

Punktualistinen teoria.

Koska synteettisen evoluutioteorian edellyttämiä välimuotoja on löydetty vain vähän, ja niidenkin geneettinen sukulaisuus on kyseenalainen, eräät tutkijat ovat päätyneet uskomaan, ettei mitään välimuotoja ole koskaan ollutkaan. On kehitetty synteettiselle teorialle täysin vastakkainen, punktualistinen malli. Sen mukaan evoluutio on tapahtunut jaksottain niin lyhyiden ajanjaksojen kuluessa, ettei välimuodoista ole jäänyt mitään jälkiä fossiiliaineistoon. Lyhyiden mutta kiihkeiden kehitysjaksojen välillä olisi ollut pitkiä aikoja, jolloin mitään kehitystä ei tapahtunut. Vaikka tämä malli sopii paremmin fossiiliaineistoon, sekään ei selitä, miten lajimuutokset ovat tapahtuneet. Jotkut sanovat niiden tapahtuneen piilevinä geenitasolla tapahtuvan valinnan seurauksena (itsekkäät geenit), mutta ajatus ei ole saanut paljoa kannatusta. Kun teoria lisäksi esittää, ettei evoluution ratkaiseville vaiheille ole paleontologisia todisteita, koko selitysmalli jää hypoteesiasteelle. On helppoa spekuloida tapahtumilla, joista ei tiedetä mitään.


Uusi versio onkin parempi, mutta huomaako kukaan mikä moka siihen on jäänyt?

No comments: