15.8.07

Edgar Cayce

Kannattaa omistaa Ihmeellinen maailma: skeptikon sanakirja. Siinä on omistettu pieni siivu Edgar Caycelle. Poimin siitä muutamia asioita:

- Edgar antoi transsissaan diagnooseja myös kirjeiden välityksellä. Joskus vaan kävi niin, että kirjeen kirjoittanut oli kuollut. Psyykkinen kyky ei siis pystynyt kertomaan hänelle oliko joku kuollut vai ei. Lisäksi kirjeitä kirjoittaneet potilaat kirjasivat paljon omista oireista kirjeissään, ja antoivat täten vihjeitä sairausten syistä.

- Hän antoi tuhansia diagnooseja, mutta parantajakykyjen arvioiminen on hankalaa jälkikäteen, koska niiden pätevyyttä ei voida tarkastaa muista lähteistä, eikä menetelmien tehokkuudesta ole tehty aikanaan tutkimusta.

- Edgar ennusti Kiinan olevan 1960-luvulla suureksi osaksi kristinuskoinen.

- Hän yritti toimia poliisipsyykikkona Charles Lindberghin pojan kidnappaustapauksessa, mutta hänestä ei ollut mitään hyötyä. Psyykikoiden hyödyllisyys ei ole tästä juuri parantunut.

- Eräs Caycefanien toistama ennustus on Hitlerin ja Saksan uhkan paljastaminen. Tosin Edgar kertoi Hitleristä vuonna 1934 - vuosi hänen kansleriksi nimeämisen jälkeen.

JIM-kanavalta tulleessa dokumentissa Caycen sukulaiset voivottelivat sitä, että Edgar otti vain vastaan vain lahjoituksia. Perhe eli kuulemma kurjuudessa. Selasin Mystiikan Maailma: Parantavat voimat-kirjaa. Siellä kerrattiin Edgarin elämää dokumentista tuttuun tyyliin, mutta yksi kohta oli erilainen: "Hopkinsville kävi Caycelle pian liian pieneksi. Muutettuaan useita kertoja hän sai erään luennan aikana ohjeet asettua Virginia Beachiin, joten hän siirsi toimintansa sinne vuonna 1926. Avustuksia juoksi - kahtakymmentä dollaria suositeltiin lahjoitukseksi luennasta, mutta monet kiitolliset asiakkaat lähettivät paljon enemmänkin - ja hänen ennen niin suppea toimintansa laajeni huomattavasti. Aikanaan hänellä oli täysihenkilökuntainen sairaala, säätiö hoitamassa taloutta sekä organisaatio, joka sai nimen Association for Research and Enlightement ja piti kirjaa Caycen parannuksista."

2 comments:

Tino Rossi said...

Ennustuksista puhuttaessa on pakko mainita painajaismaisen nolo kotimainen teos. faktat voivat hieman heittää, olen lukenut tämän niin kauhan sitten.

Viktor Klimenko on kirjoittanut 70-luvun lopulla kirjan "Siitä ei voi vaieta" jossa hän kertoilee pienen poikansa profetiasta. Hillittömän jaanauksen jälkeen Viki pääsee asiaan ja kertoo että neuvostoliitto ja nato tulevat sotimaan Norjan lapissa joskus 80-luvun puolella. Muitakin aikansa poliittisia virtauksia kuvastavia heittoja taisi olla mutta tuo oli mojovin.

Ennustuksissa on useimmiten noloa se miten tiukasti ne ovat sidoksissa omaan aikaansa. Neukut sitä ja tätä, shaahi niin ja näin. Mutta miten muuten voisi ollakaan, kyetäkseen keksimään ihan uusia kriisialueita pitäisi kyetä ennustamaan...

Anonymous said...

Toinen jännä juttu on näiden ennustusten aikajanat. Näyttää siltä, että jos haluaa julkkisennustajaksi (oli ennustus sitten maailmanloppu tai maailmansota) on tärkeää valita myös tapahtuma -ajankohta.

Ennustusten pitää tapahtua "ei ihan heti" mutta ei kuitenkaan liian pitkän ajan kuluttua. Jos minä ennustaisin 2300 -luvulle maailmanlopun, siitä ei pidettäisi kiinnostavina kun silloin ei olla kuitenkaan enää elossa. Jos taas ennustan UFOhyökkäyksen ensi viikolle, ei se ehdi levitä.

Täytyy ennustaa jotain 2010-2070 -lukujen väliltä. Mieluummin väliltä kuin päistä..