8.10.10

Jooga johtaa HelvettiinNainen matkalla kadotukseen

Itämainen new age-venyttely, eli jooga, on suosittua kaikkialla. Kauniit ja menestyvät ihmiset rentoutuvat ja hakevat sisäistä valaistumista. Terveys ja mielenrauha edistyvät rauhallisella tavalla. Mutta kaikki eivät voi hyväksyä joogaa.

Etelän baptistien seminaarin johtaja Albert Mohler sanoo venyttelyn ja meditoivan miettimisen olevan jumalaton polku. Sen päästä ei löydy Jumalaa. Itämaisen filosofian mukaan ihmisen keho olisi keino päästä jumalaisiin sfääreihin. Mukana on joskus jopa seksuaalisuuteen liittyviä liikkeitä. Sehän ei sovi kristuskeskeisille ihmisille.

Mohler sai heti palautetta. Hän hämmästelee miten vahvasti joogaa puolustetaan kristityiksi itseään kutsuvien parissa. Baptisti ei kuitenkaan jousta puheistaan. Kristittyjen täytyy kieltää se mitä jooga Oikeasti edustaa (pakanallisuutta) tai muuten he eivät tunnista kristinuskon ja joogan välistä ristiriitaa. Mohler kirjoittaa ettei yksikään joogan puolustajista yrittänyt kumota hänen esittämiä teologisia argumentteja.

Toiset kristityt ovat laatineet kristillisen version joogasta. Siinä ei loitsuta, eli lausuta itämmaisten uskontojen sanoja. Mohlerin puheita kritisoivat joogaavat kristityt huomauttavat, että jooga tekee heistä henkisempiä ihmisiä. Johon Mohler vastaa: He ovat syrjäyttäneet raamatullisen kristinuskon omalla uskonnolla.

Teologinen väittely tulee varmasti jatkumaan hedelmällisenä.

8 comments:

RH said...

Kauniit ja menestyvät? :) Hmm... kauneus on katsojan silmässä, mutta menestystä ei ole tullut, enkä kyllä ole sellaista juuri havitellutkaan. Enkä usko, että meidän joogaryhmässä kukaan etsii joogasta jumalia.

Muutamien ennakkoluulotteluihin riittää, että ko. venyttely- ja keskittymisharjoitukset perustuvat johonkin, mitä jotkut pitävät uskonnollisena.

Koskakohan kaljupäisyys kielletään, kun jossain päin maailmaa munkit ajelevat päänsä kaljuksi -> se liittyy (väärään) uskontoon -> pitää julistaa pakanalliseksi? Jumala on luonut ihmiselle tukan, älköön ihminen sitä pois ajelko.

Pauliina said...

Mukana on joskus jopa seksuaalisuuteen liittyviä liikkeitä. Sehän ei sovi kristuskeskeisille ihmisille.
Vähän offtopicia, mutkun tuli mieleen.

Mikä siinä on, että kaikki seksuaalisuuteen liittyvä on kristillisillä kielletty ja tabu? Eikö seksi olekaan jumalan lahja ihmisille? Miksi sitten seksuaalisuuteen liittyviä asioita ei saisi harjoittaa? Vaikka sitten siinä kristillisessä vain heteroille tarkoitetussa aviovuoteessa kaikin niillä tavoin mikä pariskuntaa miellyttää Tai aviokeittiön pöydällä. Tai... noh, annetaan olla. Onko se vain minun oma luterilainen kasvatukseni, joka sanoo, että kerran viikossa saunan jälkeen pimeässä peiton alla suoritettava lähetyssaarnaaja on aino kirkollisesti hyväksyttävä tapa?

Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia. Tosin tämä on ehkä väärä paikka kysellä kun täällä on vain ateisteja ja muita saatananpalvojia :p

Paholaisen Asianajaja said...

Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia. Tosin tämä on ehkä väärä paikka kysellä kun täällä on vain ateisteja ja muita saatananpalvojia :p

Juuri täälllä kannattaa kysellä seksistä. Tuskin mikään tuottaa minulle häpeäntunteita, mutta toisten ihmisten punastumisen estämiseksi osaan olla hiljaa näistä aiheista.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Kristillisen fundamentalismin voi nähdä hyvin pitkälle provenienssin kautta : On esimerkiksi nostalgia kulta -aikoihin, jota ei ole ollutkaan sellaisenaan, joka johtaa yleisesti katsoen konservatiiviseen arvomaailmaan.

Siksi joogan venyttelyjen alkuperä on tärkeä. Siksi "Harry Potterin" samankaltaisuudet taikauskojen kanssa ovat tärkeitä. Siksi roolipelaajien nopat ovat okkultistisia. Siksi Juutalaisillekin piti saada tietty maa -alue takaisin.

Alkuperä on ikään kuin kaikki kaikessa. Se antaa heidän perusteluissaan perusluonteen koko ilmiölle. Riippumatta siitä miten paljon se on muuttunut matkan varrella.

RH said...

Näyttäkää mulle normijoogaan kuuluva "seksuaalisuuteen liittyvä" liike, niin minä näytän 40-luvun naisvoimistelun piiristä sellaisen. Tai miesvoimistelun. Tai painin. Tai uimisen. Tai baletin. Tai...

Alkuperä on tärkeä, kyllä. Eri asia, mihin kukakin sen alun asettaa, sen tilan, johon kuuluu pyrkiä takaisin. Tuli mieleen nämä "Karjala takaisin" -hihhulit... oikea raja vedetään siihen, mikä omasta mielestä on oikein.

Onkohan Ruotsissa "Suomi takaisin" -liikettä? En oo ainakaan kuullut...

Dom de Lidom said...

Ainakaan näissä ei ole mitään seksiin liittyvää, kuten vaikkapa seksikkyyttä: http://mygalleryworld.blogspot.com/2009/05/sexy-yoga-photo-gallery.html

Ei niin yhtään :)

Toki kyse on vähäpukeisuuteen liittyvästä seksikkyydestä, jooga tai tarkalleen ottaen 1/8-osa siitä eli asanat sattuu olemaan vain laji, jota vähäpukeiset harjoittavat.

PA taitanee viitata kuitenkin tantraan blogauksessaan, eikö niin?

Anonymous said...

Enpä ensimmäistä kertaa törmää tähän ajatukseen... Lukiossa nimittäin eräs uskonnonope toi oman uskonnollisuutensa avoimesti esille.

Maailman uskonnot-kurssilla kun käytiin itämaisia uskontoja läpi ja jooga nousi esille, niin hän kävi varoittelemaan sen epäkristillisyydestä. "Liikuntamuotonahan sitä mainostetaan, mutta kristityt saattavat tahtomattaan joutua eri uskonnon palvontamenoihin."

- Aino

Kristiina K. said...

http://www.radikaali.net/foorumi/aihe/3872 I rest my case.