21.10.10

Power Balance VS Yle

Aivan yllättäen Ylen uutisissa esiteltiin kaikkien skeptikkojen rakastamaa Power Balance-hologrammiranneketta. Heijastava tarra tungetaan silikonirannekkeeseen. Ranneke pakettiin ja päälle useamman kympin hintalappu. Todella suurena yllätyksenä tasapainoa edistävää ranneketta esiteltiin kriittisen näkökulman takaa. Iltauutisissa haastateltiin oikein asiantuntijaa (valkoinen takki tuomassa auktoriteettia):

Ihmisen tasapaino koostuu monesta asiasta, ja tiedämme, että ainakaan energiavirtoja siihen ei liity. Lääketieteellinen näkemys on, että tämä ranneke ei tasapainoon auta, koska mitään tieteellistä näyttöä asiasta ei ole voitu esittää, ylilääkäri Hans Ramsay HYKS:sta sanoo.


Uutisessa tehdään selväksi ettei rannekkeen toimivuudesta ole tieteellistä näyttöä. Urheilijoiden tuntemat extranotkeudet ja tasapainot menevät lumevaikutuksen piikkiin. Eli mikä tahansa taikausko toisi samat edut. Jalkapallopelaajat myöntävät avoimesti, että rannekkeita lätkitään ranteisiin ihan vaan varmuuden vuoksi.

- Olihan siinä aluksi sellaista ihmettelyä, mitä nämä rannekkeet ovat. Kun joku sanoi niiden tehoavan ja antavan virtaa pelin lopussa, sanottiin, että laita vaikka kaksi ranneketta, Muurinen heittää.

- Nämä ovat uskomusasioita. Jos oikein kovin johonkin uskoo, se voi toteutua.


Uutinen nähtävissä Areenassa (alkaa 6 min 55 s). Tänä yönä näen hyviä unia. Kiitos Yle.

Kiitos vinkistä E. Kuusistolle.

1 comment:

Anonymous said...

Pahimmillaan valitettavasti tuo uutinen saattaa tuoda PoopBalancelle lisää asiakkaita, koska ihmisille jää mieleen uutisesta tuo väitetty teho.

Vaikka lääkäri sanoisi, että tiede ei kykene toimintamekanismia selittämään tai, että tieteen mukaan kyseinen vehje ei edes voi toimia, jää ihmisille valitettavan usein mielikuva "entä jos sittenkin, tiedehän on erehtyväinen".

Samasta syystä moni muu huuhaatuote menee kaupaksi kun ihmiset haluavat "varmuuden vuoksi" ostaa taikahelyjä :(

Tärkeintä olisi saada noihin kaikkiin tuotteisiin iso punainen tarra jossa lukee "tämän tuotteen toimivuutta ei ole mitenkään kyetty todistamaan ja jos ostat sen olet hyväuskoinen hölmö"